String - en berg- och dalbana

String - en berg- och dalbana

Under slutet av 20-talet skapades grunden till det som satte prägel till stor del av modern tids förvaring. Mogens Koch ritade då den första modulbokhyllan, vad han då tyckte var mer anpassat efter de små hemmen. 20 år senare skulle Nisse och Kajsa Strinning skapa ett nytt hyllsystem i samma tema - flexibelt, byggbart och därefter i en sjuhelvetes berg-och-dalbana.

Mogens Koch skapade en del tillsammans med sin fru Ea Koch, som framförallt var mönsterformgivare. Nisse Strinnings fru Kajsa hade ett finger med i spelet under skapelsen till en av vår tids största klassiker. Nisse och Kajsa träffades under studierna på 40-talet. Kort därefter planerade de trådbackar och diskställ till Elfa. De ville skapa i annat än trä och siktet var inställt på punktsvetsad järntråd. Samtidigt hade de lärt sig av Nisses kusin att det gick att doppa trådbackar och diskställ i smält plast för att de inte skulle rosta. När Strinning läste att Bonniers Folkbibliotek utlyst en tävling om en folklig bokhylla med kriterierna - billig, lättmonterad samt enkel att paketera - så förstod paret att de redan hade skapat den perfekta hyllan för ändamålet. Hyllplanen var flyttbara och gavlarna blev också ett stöd för böckerna. Paret Strinning vann så klart av cirka 1.000 inskickade bidrag. Vinsten var 1.000 kr och 25 öre i royalty för varje såld gavel. Succéerna växte precis som utmärkelserna för formgivningen. Det var hela tiden Nisse som var ansiktet utåt och även stod för avtal och affärer. Problemet var bara att han var bedrövlig på att förhandla och hans ekonomiska läggning har han själv beskrivit som katastrofal. 50- och 60-talet var guldår men sedan sjönk populariteten.

 

Under 70-talet fanns ingen produktion av String- hyllan. Modegraden hade passerat och många förflyttade sina Stringhyllor till vindar och garage. Det gjordes några försök därefter med olika producenter med det såg ut som hela hyllsystemet hade sett sina bästa dagar, ingen lyckade väcka liv i den och konsumenten var totalt ointresserad. Sista chansen hade Åfors Möbelfabrik, här i trakterna, men de försattes i konkurs 2004. Då omsatte String-hyllan 400.000 kr. Ungefär i samma stund som spiken i kistan var satt besökte en kvinna en butik i Höllviken. Hon frågade då om String fanns till försäljning. När butiksägaren kom hem på kvällen frågade hon sin man vem som kunde äga rättigheterna till Stringhyllan. Efter en kontakt med Nisse Strinning grundandes String Furniture och de köpte rättigheterna till både försäljning och tillverkning. För första gången visades hyllsystemet upp på en mässa i vitlackerat utförande och responsen var svagt positiv. Det gick framåt och efter några år ökade efterfrågan alltmer. Dagens String Furniture har sedan dess anlitat Anna von Schewen samt Björn Dahlström för att vidareutveckla hela konceptet. Idag finns String som kök, barnmöbel, mediamöbel, badrumsmöbel, kontor, hallmöbel, utemöbel och ännu mer. Framförallt har konceptet för hall slagit väldigt väl ut och många hem bidrar alltså med ett första intryck med hjälp av Stringhyllan.

 

Idag omsätter String Furniture över 400 miljoner och ses också som en av svensk design-historias allra största och mest folkliga klassiker. Produktionen har länge varit belägen i Småland, både i Totebo samt Lövås, medan några få delar för utebruk skapas i Blekinge. Många gånger anges Nisse Strinning som skapare av String men hans fru Kajsa var delaktig i framtagandet av desigklassikern. Nisse levde längst och innan han gick bort hade han 32 olika uppsättningar av hyllan i hemmet.